Det här är värt att tänka på när du frilansar

Det här är värt att tänka på när du frilansar

När du frilansar försvinner de flesta rättigheterna som man här när man är fast anställd. Se vad du inte kommer att kunna ta del av och vilka alternativ du har.

Frilansare har inte rätt till semesterersättning, sjukpenning eller arbetsskadeförsäkring från arbetsgivaren längre. Du ingår inte heller längre i din uppdragsgivares tjänstepensionssystem. Så vilka möjligheter har du egentligen om sjukdom, arbetsskador och pension skulle ske? Läs vidare för att ta reda på det så att du har all information du behöver innan du börjar arbeta som frilansare.

Semesterersättning

Som frilansare har du i princip inte rätt till semesterersättning. Undantaget är frilansare som ingår i ett fackavtal. Dessa är garanterade rätt till semesterersättning genom nämnda kollektivavtal.

För att ingå i denna kategori måste man uppfylla vissa krav och om du inte gör det måste du istället spara en del av din lön varje månad så att du har råd och möjlighet att täcka dina utgifter och helt enkelt ta ledigt själv om du vill ha semester.

Om du blir sjuk

Om du skulle sjukanmäla dig har du inte rätt till sjukpenning från uppdragsgivaren. Du har dock rätt till sjukpenning från och med den 17:e sjukskrivningsdagen. Hur mycket du får betalt beror på huruvida du betraktas som en icke-anställd betalningsmottagare eller egenföretagare/egen näringsidkare.

En obetald betalningsmottagare betyder en frilansare som får obetald lön och beskattas av uppdragsgivaren utan att vara anställd. Uppdragsgivaren är dessutom skyldig att betala arbetsgivaravgift till staten.

Egenföretagare driver verksamheten på egen bekostnad och risk i syfte att gå med ekonomisk vinst. Dessa är vanligtvis frilansare som har skapat sitt eget företag. Som självständig näringsidkare fakturerar du uppdragsgivaren och har ansvaret att dra av skatter på din lön själv. Du betalar inte arbetsgivaravgift och har därför inte samma förmåner som en icke-anställd betalningsmottagare.

Det finns många förmåner med att frilansa, som t.ex. att kunna göra ditt eget schema och utforma hur din arbetsdag ska se ut helt själv. Du har också större frihet att ta dig an de arbetsuppgifterna som du själv vill syssla med och du behöver inte anpassa dig efter någon chef eller kollegor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *