När är bästa tiden att köpa eller sälja ett hus i Sverige

När är bästa tiden att köpa eller sälja ett hus i Sverige

Svenska regeringen med riksbanken i spetsen har sina planer för bolåneregler och som vi har sätt ändras på senare år. Men just nu innebär det att du fortfarande kan köpa en bostad i Sverige och aldrig betala av hela lånet. Det är dock omöjligt att förutspå när bästa tiden är, det som visste det. Hur som helst. Det finns regler att följa. Här är en liten guide till några av de viktigaste stegen som gäller när du ska ut på marknaden.

Det finns alla sorters myter om när är den bästa tiden att sälja, men varje stadsdel, stad och hem är olika, så läs vidare för att ta reda på när är den bästa tiden för dig. I Sverige, till exempel, du kan också hitta olika hus för att sälja och du kan sälja dig själv ditt hus på portaler som BostadsPortal.se.

Finns det en optimal säsongen för att sälja?

Våren kommer alltid att toppa som den bästa tiden att sälja. Detta beror förmodligen på att folk är inte är borta på något sommarlov eller upptagna med julfirandet.

En annan bra sak om våren är att ditt hem kommer att se bättre ut när trädgården kommer i blom och solen (förhoppningsvis) håller sig framme längre.

Sommaren har aldrig varit den bästa tiden att sälja ett hem. Många människor åker iväg och om du försöker att sälja till familjer, bör du komma ihåg att de antingen kommer att vara borta eller har det mesta av sin tid upptas av barnomsorg under skollov.

Hösten kan vara ett bra tillfälle att sälja. Om vädret fortfarande är milt för ditt hem kommer det att se bra ut och det finns inga storhelger att brottas med. Se till att du är redo att agera snabbt om du inte hittar en köpare, efter oktober tenderar marknaden ändå att sakta ner lite.

Vintern kan vara en svår tid att sälja, särskilt före jul. Om du inte kommer att vara redo att sätta ditt hem på marknaden före december, är det förmodligen värt att vänta till januari när folk börjar tänka på det kommande året.

Regionala skillnader?

Säsongsvariationer är ganska universella, men det är värt att ha en närmare titt på ditt område innan marknaden. Kontrollera om rådet har beviljat bygglov för något arbete i närheten, vill du inte att försöka sälja ditt hus medan det finns stora vägarbeten som pågår utanför.

Vad händer om jag inte är redo att börja sälja ännu?

Enkelt, sälj inte. Det är mycket viktigare att välja en tid som fungerar för dig. Om du rusar och tar ut ditt hem på marknaden utan att förbereda de, kan du se dig själv förlora en hel del enbart på grund utav detta. Och du vill få en köpare som kan flytta så fort som möjligt innan de kan ändra sig.

Ta dig tid först och se till att ditt hem ser som bäst ut. Det betyder inte nödvändigtvis att spendera tusentals pounds på stora renoveringsprojekt – bara ta lite tid om fastställande av de små detaljer, såsom lister och spruckna toalettsitsar.

Du hör att marknaden börjar gå upp, ska du då försöka sälja så fort som möjligt?

Det beror på. Om du funderar på att sätta ut ditt hus på marknaden under en av de traditionella säsongerna, såsom jul eller mitt under sommaren, är det förmodligen värt att vänta en stund så att du kan lägga in det när du vet att du kommer få som mest exponering av ditt objekt.

Ju längre ditt hus finns på marknaden, kommer fler köpare börjar undra vad som är fel med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *