Nord Stream två projekt föranleder en EU oenighet.

Nord Stream två projekt föranleder en EU oenighet.

Nord Stream två projekt, som planerar att röret naturgas från Ryssland genom Östersjön till Tyskland, utlöste en uppsjö av motstånd, särskilt från östeuropeiska länder och även förre president Barack Obamas administration, efter det meddelades 2015. Vissa kritiker säger rörledningen gör inte ekonomiskt förnuft och inte behövs. Den ursprungliga Nord Stream rör endast omkring hälften används. Många oroar sig för att det skulle fördubbla Europas beroende av import rysk energi och göra det lättare för Moskva att använda energi som ett politiskt verktyg för att styra sina grannar.

Sveriges hållning

Europas första motstånd mot projektet verkar vara försvagas. Svenska tjänstemän har sjunkit alla invändningar mot Gazproms begäran att använda svenska hamnar under rörledningen konstruktion. Tyskland har försvarat projektet mot hårt motstånd från andra EU-länder, särskilt Polen, säger att det skulle spara pengar och minska utsläppen. Andra länder, som Nederländerna, är deafeningly tyst på den kontroversiella projekt, medan deras egna industrier söker lugnt ett sätt att gå med på åtgärder på gång. Och nyligen släppt Europeiska kommissionens ”State of Energy unionen” rapport, trots läpparnas bekännelse till Europas behov att diversifiera energikällor, nämner inte Nord Stream 2 en gång.

Under sitt möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som kallas Polens premiärminister Beata Szydło Nord Stream oacceptabelt till Warszawa. ”Det här projektet är inte ett ekonomiskt. Det är en geopolitisk en ”en polsk diplomat berättade utrikespolitik.

”Om EU inte kan uttala sig om detta, kan det inte uttala sig om mycket annat”, sade det nederländska parlamentet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *