Skatte kris

Skatte kris

Ministern med ansvar för Sveriges banklagar svarade på massiv kritik av en planerad finansiell skatt, vilket signalerar regeringen är redo att göra justeringar innan den lägger fram ett slutligt förslag.

Komma seg genom

”Du kan inte förneka att det har varit en hel del kritik mot detta förslag och vi naturligtvis ta det på största allvar,” Per Bolund, Sveriges finansmarknadsminister, sade i en kort intervju på tisdagen, efter nyheten rapporterade att landets konkurrens vakthund kännetecknas den planerade avgiften som problematiskt i dess nuvarande form.

Det skulle inte ”vara första gången i historien som förslag som vi skickar ut på remiss förändring under resans gång och att vi sluta med en annan modell”, säger Bolund. Enligt ett remissvar som erhållits i en tv-intervju, är det svenska Konkurrensverket varnar regeringen att en föreslagen 15 procent skatt på löner riskerar att sätta banker och försäkringsbolag en konkurrensnackdel jämfört med sina jämnåriga utanför Sverige. Dokumentet, som följer ett förslag på en statligt initierad översyn gör också rensa skatten skulle kunna snedvrida konkurrensen mellan stora och små företag.

Klagomål

Den planerade avgiften har dragit en störtflod av klagomål från högprofilerade banker, med Nordea Bank AB ordförande Björn Wahlroos varning kan det leda till att vissa företag att flytta delar av sin verksamhet utanför Sverige. Industrin säger skatten skulle sätta omkring 16,000 jobb i riskzonen, eller ungefär en femtedel av landets finansiella industrijobb. Den socialdemokratiska-ledda koalitionen vill använda de extra intäkter för att betala för Sveriges mytomspunna välfärdssystem. Regeringen har hittills kallat branschvarningar alarmerande och hävdat att bankerna är tillräckligt lönsamma för att kunna ge extra skatt.

Men på tisdag, signalerade Bolund förvaltningen lyssnade till farhågor av konkurrensmyndigheten. ”Exakt vad vi konstatera är för tidigt att säga”, sade han. ”Men jag kan garantera att vi kommer att ta vyerna i svaren i beaktande.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *