Nu blir en del sedlar ogiltiga

Nu blir en del sedlar ogiltiga

Nu är det hög tid att gå igenom alla fickor, skrymslen och gammla kuvert. Vart du än kan tänkas ha sedlar. Efter den 30 juni blir de gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna ogiltiga och går därmed inte att handla med. Idag fattas det totalt 2,1 miljarder kronor som inte ännu har samlats in!

I höstas så började Riksbanken samla in de gamla sedlarna och man släppte samtidigt de nya. Alla mynt och sedlar, förutom tiokronan kommer att bytas ut och detta är det största pengabytet i Sveriges historia. Vi ser redan de nya 200-lapparna och de nya 20-, 50- och 1000-lapparna på marknaden och därför kommer de gamla nu att tas bort. De nya 100- och 500-kronorssedlarna kommer att lanseras i oktober 2016, tillsammans med 1-, 2- och 5-kronorsmynten. De senare kommer att bli ogiltiga 30 juni 2017.

Vad är anledningen till att sedlarna byts ut? Jo, de sedlar vi har idag är 30 år gamla och säkerhet är den främsta anledningen till att de behöver bytas ut. Riksbanken tror att det i framtiden kommer att behövas mindre kontanter i allmänhet, men man vill uppgradera säkerheten så att förtroendet för sedlar ska ligga på en fortsatt hög nivå. Sedel- och myntserier bör bytas ut då och då för att rensa ut antalet förfalskade pengar som lyckats ta sig in i systemet. De nya pengarna är inte lika lätta att förfalska som de gamla.

De nya ansiktena som vi kommer att få se på sedlarna är Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld. En strålande samling svenska kändisar som alla är välkända internationellt.

Så om du har några sedlar med Selma, Jenny och Gustav, så se till att handla upp dem innan månaden är slut. Alternativt kan du så klart sätta in dem på banken. Skulle du hitta en gömd förmögenhet efter 31 augusti så har man som tur är möjlighet att skicka in de gamla sedlarna till Riksbanken och få nya i retur, men detta kommer att kosta 100 kronom per ärende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *