De flesta svenskar vill vara kvar i EU

De flesta svenskar vill vara kvar i EU

Det är underbart att läsa att EU-debatten i Storbritannien i alla fall inte har gjort svenskarna mer negativa till EU. Två av tre av väljarna skulle rösta ja till EU visar en Ipsos-undersökning som gjordes före den brittiska omröstningen.

Vid gryningstid i fredags stod det klart att Storbritannien röstat för att lämna EU. “What a difference a day makes. 24 little hours” är ganska passande i detta scenario. Landet har visat vad de tycker, börserna och valutan dök som väntat, och en mycket oviss tid väntar nu för Europasammarbetet. Debatten har varit väldigt het på alla sätt och vis och folkomröstningen så klart även fått stor uppmärksamhet i Sverige. Skulle Sverige rösta idag så skulle det troliga resultatet bli stanna, med hela 66 procent.

Det enda partiet som skulle ha en majoritet av utträde är Sverigedemokraterna, där 71 procent tros skulle rösta för att lämna EU. Intressant nog så skulle Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som båda stod på nej-sidan i folkomröstningen 1994, stå bakom beslutet att stanna i EU idag. I Miljöpartiet ser man en överväldigande majoritet som skulle stå för fortsatt medlemskap. Även Socialdemokraterna och Centerpartiet, som var splittrade inför folkomröstningen, visar idag ett enormt stöd för att stanna i EU.

Precis som i Storbritannien så ser man i Sverige att det är flest unga som vill stanna kvar i EU. Detta enligt en Ipsos-undersökning som gjordes 7-16 juni 2016. Totalt intervjuades 1227 personer över 18 år.

Många svenskar är dock bekymrade över hur EU utvecklas och man ser även i Sverige stora utmaningar och brister när det handlar om saker som flyktingsituationen, men över lag tycker de flesta att EU är viktigt och att EU behövs. En majoritet tycker att det är negativt att britterna lämnar,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *