Hur Sverige satt standarden för global undervisning

Hur Sverige satt standarden för global undervisning

Under 1960- och 70-talen, Sveriges ekonomiska produktivitet och social ingenjörskonst var avundas demokrater över hela världen. Landets grundskolor var en inspiration för offentliga utbildningsreformatorerna i Storbritannien och många andra länder också. I Sverige marknads välstånd och den kollektiva bra gick sida vid sida. Det var ett land där, liksom nationerna klassisk popgruppen Abba, folk bandet och binds samman riktigt bra.

Undervisning, undervisning och mer undervisning

Under 90-talet, dock Sverige gick en ålder av vad statsvetare kallar fria marknads nyliberalism, och utbildningsreformen var i framkant av den. På vissa sätt att gå vidare i den amerikanska trenden, Sverige införde ett stort antal konkurrerande ”friskolor”, som finansieras med offentliga medel, men inte längre regleras av deras skoldistrikt. Hedgefondbolag var den största enskilda gruppen av ägarna till dessa skolor. Sveriges samhället och dess skolor var i titlarna på två av ABBA: s låtar, nu drivs av en ”winner takes it all” kultur ”Money, Money, Money!” Mellan 2003 och 2012, Sverige upplevde den största försämringen i PISA poäng av alla OECD-länder som utförde över genomsnittet 2003. Trots landets stolta och internationellt beundrade jämlikt tradition, dess prestation luckor har bredda snabbare än i något annat land.

Investera i Sverige!

Världen är äntligen börjar inse att vi inte kan skapa samhällen högutbildade och framgångsrika elever, om vi inte professionellt har kört skolor och skolsystem där välutbildade och högt värderade lärare har möjlighet, uppmuntras och förväntas samarbeta till gagn för alla studenter. Det är dags för lärare överallt att inte säga motsvarande en annan Abba låten, ”Take a Chance on Me”, men att förkunna ”investera i oss som ett starkt och växande yrke”.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *