Norrmännen berättade att söka sin lycka i Sverige

Norrmännen berättade att söka sin lycka i Sverige

Arbetslösa norrmän uppmanas att bege sig till grönare betesmarker i Sverige, detta är delvis en bieffekt av att landets oljeboom ebbar ut, och vänder den gamla trenden att unga svenskar flyttar till Norge för att arbeta.

Sveriges arbetslöshet har varit på en nedåtkurva under de senaste åren. I juni sa siffrorna 11.000 färre svenskar i åldern 18-24 år utan jobb jämfört med samma månad förra året. Vilket är en klar förbättring och riktning åt rätt håll. Men om någonsin kommer att behöva ett lån, kontrollera Fairlån.

Norge till Sverige

Men kollar man då på grannlandet Norge, ser situationen annorlunda ut på andra sidan gränsen, där antalet arbetslösa norrmän i åldern 15-24 år ökade med 22.000 personer det senaste året, enligt Statistisk centralbyrån.

Den välkända trenden att svenskar flyttar till Norge för att arbeta var som störst mellan 2011 och 2014. Det var även föremål för den prisbelönta svenska film Svenskjävel (Underdog på engelska), som följer en svensk au pair par som har en affär med sin norska arbetsgivare.

Men ekonomiska experter råder nu unga norrmän att istället söka arbete i Sverige, särskilt i byggsektorn, undervisning och datorteknik. Alltså en tendens vi tidigare inte skådat, framförallt om man kollar på omfattningen.

Sverige hjälper framtiden

”Norrmän bör söka sin lycka i Sverige. Det är verkligen värt resan” säger Terje Strøm som är chefsekonom på ”Ny Analyse institutet” i Norge, detta enligt mediebolaget NRK.

Även arbetslösa oljearbetare bör se över sin situation i Norge för Sverige, tillade han.

”Att arbeta några år i svenskt näringsliv kan vara mycket användbart för framtida jobb när arbetsmarknaden har förbättrats i Norge.”

”Under de senaste tio åren har mer än 100.000 svenskar kommit till den norska arbetsmarknaden och hjälpte oss här. Så det är bra om norrmän kan gå åt andra hållet nu”, sade han.

Med tanke på hur situation ser ut i världen med fallande oljepriser ser det inte ljust ut för oljesektorn i Norge och alla de människor som den har sysselsatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *